Nano Server Image Builder

By | 17 March 2018

Hyper-V Mimarisi ve Kurulum Platformları makalesi içinde Nano Server üzerine Hyper-V Servislerinin kurulumunu anlatmış ve paylaşmış olduğum makale serisi içinde Nano Server Image Builder videosunun tanıtımını gerçekleştirmiştim.

Daha önce paylaşmış olduğum bu makale içinde Hyper-V Platformuna odaklanmış ve kurulum platformu olarak Nano Server kurulum türünün sistem odalarımız içinde yer alması için artık hazır olduğunu belirtmiştik.

Bu makale içinde Nano Server Image Builder aracının kullanımını, Nano sunucu şablon hazırlanmasını ve hazırlanan şablonun ilk yapılandırmasını içeren bilgileri paylaşacağım.

Nano Sunucu Görüntü Oluşturucusu’na sahip olmadan önce bir Nano Sunucuyu, sanal bir makineye veya doğrudan bir fiziksel sunucuya kurulum yapmak için ihtiyaç duymuş olduğumuz VHD, VHDX ve .WIM dosyalarını oluşturabilmek için Nano Server Image cmdlet’leri kullanırdık. Bu araçlar Windows Server 2016 medyasında NanoServerImageGenerator klasörü içinde bulunmaktadır. Bu klasör içinde bulunan komutları,

  • Windows 8.1,
  • Windows 10,
  • Windows Server 2012 R2 ve
  • Windows Server 2016’da

üzerinde çalıştırabiliriz. Bu yeni cmdlet özel bir Nano Sunucu görüntüsü oluşturmak için hala kullanılmaktadır.

Nano Server Image Builder aracı grafiksel bir ara yüz yardımıyla özel bir Nano Sunucu imajı ve ön yüklenebilir USB ortamı oluşturulması için kullanılmaktadır. Nano Server Image PowerShell komutları ile yapmış olduğumuz işlemlerin grafik ara birimi üzerinden yapmamıza olanak veren ücretsiz bir araçtır.

Nano Server image Builder ihtiyaç duymuş olduğumuz verileri aracın grafik ara birimine tanımlıyoruz ve vermiş olduğumuz bilgiler çerçevesinde ihtiyaç duymuş olduğumuz Nano Server image oluşturulmasını gerçekleştiriyoruz. Ek olarak, girmiş olduğumuz veriler sihirbazın sonunda Nano Server image builder kullanılmaksızın oluşturabileceğimiz Nano Server imajları için hazır kullanılabilir PowerShell komut dosyaları oluşturur.

Nano Server image Builder aracının güncel sürümünü Nano Server Image Builder (1.0.78) adresinden indirebilirsiniz.

Windows Server Installation Options

Windows Server Installation Options

Nano Server, yukarıda paylaşmış olduğum ekran görüntüsünden anlaşılacağı üzere Windows Server 2016 with Desktop Experience kurulum seçeneğine göre ortalama 25 kat daha az yer kaplayan ve kaplamış olduğu kaynak sayısı çok az olduğu için bir o kadar hızlı olan bir sunucu kurulum türüdür. Elbette daha az yer kapladığı için desteklemiş olduğu Windows Server 2016 özellikleri sınırlıdır. Zaten, Nano Server kurulum seçeneği Windows Server 2016′ nın sahip olduğu bütün özellikler için önerilen bir sunucu kurulum türü değil iş kritik sunucular için önerilen bir kurulum türüdür. İş kritik sunucuları-mızın ihtiyaç duymuş olduğu performans ihtiyacı Nano Server ile karşılanıyor ve güvenlik zafiyetlerine sebep olabilecek ihtiyaç dışı kurulan servisler bu kurulum yöntemi ile kurulmamış oluyor ve çalışmış olduğu süre içinde daha az bakım, daha az yama yönetimi gibi artıları beraberinde getiriyor. Grafik ara birimine sahip bir Windows sunucunun ihtiyaç duymuş olduğu yama veya kalite güncelleştirmesi Nano Server ihtiyaç duymuyor ve günün sonunda daha az kesinti ile çalışmaya devam ediyor.

Windows ADK

Windows ADK

Nano server Image Builder yazılımını yukarıda belirtmiş olduğum işletim sistemleri üzerine yükleyebilirsiniz. Aracın çalışabilmesi için yüklenmiş olduğu işletim sistemi üzerine Windows ADK yazılımını Windows PE ve Deployment Tools bileşenleri aracı çalıştıracak olduğumuz bilgisayar üzerinde hazır olmalıdır.

Nano Server Image Builder

Nano Server Image Builder

Nano Server İmage Builder yazılımını çalıştırdığımız zaman hazırlayacak olduğumuz Nano Server senaryosu bizlere sorulmaktadır. Sanallaştırma Platformu içinde kullanacaksak eğer Create a new Nano Server İmage seçimi ile devam etmemiz gerekmektedir. Sihirbazın sonunda girmiş olduğumuz bilgilerin sonucu olarak bir vhd ve vhdx dosyası oluşturulacaktır. Eğer senaryomuz Nano Server’i fiziksel bir sunucu üzerine kurmaksa ihtiyacımız olan ön yüklenebilir USB dosyasıdır. Bu ihtiyaç için Create bootable USB media seçimini yapmamız yeterlidir. Oluşturulan USB media ile fiziksel bir sunucuya Nano Server kurulumunu gerçekleştirebiliriz.

Create a new Nano Server İmage seçimini yaparsak eğer sahip olacak olduğumuz vhd ve vhdx şablonu daha sonradan WIM dosyası olarak kullanılabilmektedir.

Create a Nano Server image

Create a Nano Server image

Create new image bölümünde kullanılacak olan Windows Server sürümünü belirtiyoruz. Bu bölümde Nano Server İmage Builder sihirbazına tanımlayacak olduğumuz Windows Server medyası referans alınacak ve bu medyanın sahip olduğu bilgiler oluşturacak olduğumuz şablona yansıtılacaktır.

Önerim, en son sürüme sahip olan ve güncelleştirmeleri alınmış bir ISO dosyasının kullanılmasıdır.

Nano Server Deployment Type

Nano Server Deployment Type

Virtual Machine image seçimini gerçekleştirirsek belirtmiş olduğumuz Nano Server image output file yoluna vhdx dosyası oluşturulacaktır. Oluşturulacak olan vhdx dosyası Hyper-V üzerinde Generation 2 sanal makinesi olarak kullanılabilir durumda hazır hale gelecektir.

Set max size extension for the Vhd or Vhdx bölümünde, oluşturulacak olan sanal diskin en fazla kaplayacak olduğu alanı belirtiyoruz. oluşturulacak olan sanal disk dinamik disk türüne sahiptir ve daha sonradan genişletilebilir veya fix vhd olarak dönüştürülebilir. Nano Server çok fazla yer kaplamayacak ve 8 GB lık bir alanın ayrılmasının yeterli olduğunu düşünmekteyim.

Specify a directory to copy the image creation log files bölümünde ise shirbaz içinde verecek olduğumuz bilgilerin olay günlüklerinin saklanacağı yeri göstermekteyiz. Sihirbazımız Nano Server şablonunu oluştururken herhangi bir hata ile sonuçlanırsa bu olay günlükleri üzerinden durumu analiz edebileceğiz.

Nano Server Basic Configuration

Nano Server Basic Configuration

Sihirbazın bu adımında oluşturacak olduğumuz şablonu ve şablonun sahip olacak olduğu işletim sisteminin temel bilgilerinin girileceğini belirtiyoruz. Bu temel bilgilerde işletim sisteminin ismi, ip adresi gibi bilgileri kapsamaktadır.

Nano Server Packages

Nano Server Packages

Oluşturacak olduğumuz Nano Server şablonu üzerine kurulacak olan Windows Rollerini Packages bölümü içinde seçiyoruz. 

Nano server üzerinde aşağıda ki temel iş kritik sunucu görevlerini yükleyebiliriz.

  • Hyper-V Rolü. Tek başına bir Hyper-V host veya bir küme içinde çalışabilmektedir. Küme içinde hizmet edebilmesi için Failover Clustering Serive paketinin ayrıca yüklü olması gerekmektedir.
  • DNS Servisi. Active Directory Domain Controller sunucu rolü yüklenemez. Group Policy Management rolü bulunmamaktadır. Sadece DNS servis bileşeni yüklenebilmektedir. Active Directory Domain Controller rolü ile karıştırılmamalıdır. Domain Controller rolü grafik ara birimine sahip Windows server işletim sistemi ve Windows Core olarak bilinen grafik ara birimi olmayan kurulum yöntemleri üzerinde çalışabilmektedir.
  • File Server görevi yüklenebilmektedir. Scale-Out File Server olarak çalışabilmektedir. isci initiator yani client olarak çalışabilmektedir. isci target olarak hizmet vermemektedir.
  • Web Server (IIS) görevi yüklenebilmektedir. Front-end olarak adlandırmış olduğumuz sunucu görevini Internet Information Services kullanabilmekteyiz.

Yukarıda belirtmiş olduğum rolleri Datacenter sürümü ve Standart sürümü olarak kullanabilmekteyiz. hazırlamış olduğumuz Nano Server şablonunun Shieldedvm olarak çalışmasını istiyorsak eğer sadece Datacenter sürümünü kullanmamız gerekmektedir. shieldedvm sadece Datacenter sürümünde kullanılabilmektedir. 

Nano Server Image Builder yazılımı Rol bazlı şablon hazırlama ile sınırlı değildir. Nano Server Image Builder yazılımı ile hazırlayacak olduğumuz şablon içine System Center Virtual Machine Manager ajanlarını yükleye bilmekteyiz. Bu özellik, bizlere Nano Serverin Hyper-V sunucuları için hazırlanmış olduğunun bir işaretidir.

Nano Server Drivers

Nano Server Drivers

Şablonu hazırlamış olduğumuz Nano sunucumuz, fiziksel bir sunucu üzerine çalışacaksa ve fiziksel sunucunun sürücüleri Windows tarafından tanınmıyorsa donanımın sahip olduğu sürücüleri Drivers bölümünde ekliyoruz. Eklemiş olduğumuz sürücüler, nano server şablonu oluşturulduktan sonra nano sunucusunun ilk açılma işlemi sırasında yüklenecektir. Bu özellik sayesinde sunucu açılışında karşılaşılması muhtemel mavi ekran hatasının önüne geçilmiş olmaktadır.

Eğer, Nano Server sanallaştırma platformu içinde hizmet edecekse bu bölümü atlayabiliriz. Windows Server 2016 işletim sistemi Hyper-V ve VMware üzerinde ek bir sürücü yüklemesi yapmadan çalışabilmektedir.

Nano Server Destination name

Nano Server Destination name

Hazırlamış olduğumuz Nano sunucu ismini, local admin parolasını ve sunucunun çalışacak olduğu zaman dilimini bu bölümde belirliyoruz.

Eğer Nano sunucumuz Domain ortamında hizmet edecekse önerim domain-join blob dosyası kullanmanızdır. Bu dosya ile offline domain join işlemi yapılacaktır. ben bu yöntemi kullandığım için bu yöntemi önermekteyim. Zaten açıklamalarda bunu görebilirsiniz.

djoin.exe /provision /domain live /machine NanoServerHostname /savefile c:\odjblob

Yukarıda paylaşmış olduğum Powershell komutunu offline domain join işlemini yapacak olduğunuz domain içinde çalıştırmanız yeterlidir. Komut içinde değiştirilecek olan değişkenleri satır içinde kalın olarak işaretledim.

Offline Domain Join

Offline Domain Join

Domain Controller üzerinde çalıştırmış olduğumuz komut etki alanımız içinde bilgisayar hesabı oluşturacaktır. Oluşturulan bilgisayar hesabının Operating System bölümü içinde herhangi bir bilgi yer almamakta bu bilgiler Nano sunucunun etki alanına giriş yapması ile birlikte Nano sunucumuz tarafından doldurulacaktır. 

Domain Join Blob File

Domain Join Blob File

Join Domain bölümünde, domain controller sunucumuz üzerinde oluşturmuş olduğumuz Domain Join Blob File dosyamızı sihirbaza ekliyorum. 

Nano Server Network Settings

Nano Server Network Settings

Nano sunucumuz fiziksel veya sanal ortamda çalışacak olsun eğer çalışacak olduğu network için ayrılmış Vlan bilgileri varsa bu bölümde Vlan ID atamasını gerçekleştiriyoruz. Ekranda gördüğünüz gibi Configure network settings bölümünde Nano sunucumuza sabit IP adresi verebilmekteyiz. Günün sonunda Nano sunucusunun sabit ip adresine sahip olması gerekmektedir fakat bu bölüm sağlıklı çalışmamaktadır. Nedeni basit, bu bölümde MAC adresi belirtemiyoruz. MAC adresini belirtemediğiniz için atamış olduğumuz IP adresi geçersiz olacaktır. Sihirbazın biraz daha iyileştirmeye ihtiyacı olduğunu belirtmek isterim. Fakat çok problemli bir durum olmadığını belirteyim. Sunucu açıldığı zaman ortamımızda bir DHCP sunucusu varsa IP adresini DHCP sunucusu üzerinden alabilecektir yoksa eğer APIPA demiş olduğumuz havuzdan IP alacak ve bizler kurulum sonrasında el-ile bu IP adresini değiştireceğiz. ilerleyen bölümde nasıl yapılacağının bilgisi bulunmaktadır.

Şimdi biz bir sonraki bölüme geçiş yapalım.

Nano Server Advanced Configuration

Nano Server Advanced Configuration

Bu bölüme kadar yapmış olduğumuz yapılandırma geleneksel kullanım için ihtiyaçları karşılayan yapılandırmalardan oluşmaktadır. Advanced Configuration bölümü altında Nano Server bir fiziksel bir donanım üzerinde hizmet edecekse yapacak olduğumuz geliştirilmiş yapılandırma bölümüdür. Sanallaştırma platformu içinde Nano sunucumuzu çalıştıracaksak Create basic Nano Server image butonu ile sihirbazı sonlandırabilir ve Nano Server imajının oluşturulmasını sağlayabiliriz.

Continue to configure advanced setting bölümü ile devam ediyoruz ve sihirbazın içinde bulunan gelişmiş yapılandırmaları inceliyoruz.

Nano Server Servicing Packages

Nano Server Servicing Packages

İlk bölümde güvenliğin vazgeçilmez bir unsuru olan yama ekleme bölümü gelmektedir. Sihirbazın başında kullanmış olduğumuz Windows Server 2016 medyası güncel olmayabilir veya medya yayınlandıktan sonra piyasaya sürülmüş yamalar bulunabilir. Önerim, her zaman için güncel medya kullanıp şablonun oluşturulmasıdır. Servicing packages bölümünde Nano sunucu şablonumuz içine ekleyecek olduğumuz Windows Server 2016 güncelleştirmelerini belirtiyoruz.

Bu bölüm detaylandırılması gereken bir bölüm ve bu sebepten güncelleştirme işlemleri için ayrı detaylı bir makaleyi yakın bir zaman içinde sunacağım.

Nano Server Embed Files and Commands

Nano Server Embed Files and Commands

Nano server şablonu hazır olduktan sonra sunucu ilk yapılandırma ve sonraki açılma işlemleri sırasında çalıştırılmasını istediğiniz özel konutlarımız varsa eğer bu bölümde bu komutları şablon içine yerleştirebilmektedir.

Bu bölüm ile önerim, şablonu bu şekilde özelleştirmeniz değil şablon hazırlandıktan ve kullanıma başladıktan sonra etki alanı içine dahil edilmesi ve etki alanı içinde bulunan yönetimsel araçlar ile (Group Policy ve Configuration Manager) bu komutların yetkili bir sunucu-yazılım tarafından gerçekleştirilmesidir.

Nano Server Remote Options

Nano Server Remote Options

Nano şablonu  fiziksel bir sunucu üzerinde hizmet edecekse Remote Options bölümünü özelleştirebiliriz. Bu remote options işletim sistemi yönetimi için olmadığını bilmenizi istiyorum. İlerleyen bölüm içinde işletim sisteminin uzaktan winrm ve Windows Powershell komutları ile yönetimini anlatacağım. Bu bölüm fiziksel sunucunun ilk açılma işlemi sırasında ihtiyaç duyacak olduğu bölümdür. Fiziksel sunucumuza bağlayacak olduğumuz Serial kablo ile Emergency Management Services (EMS) özelliğinin yapılandırılmasını, fiziksel sunucumuz üzerinde kullanılacak olan port bilgisini ve BPS değerlerinin bilgisini tanımlıyoruz.

Nano Server Debugging methods

Nano Server Debugging methods

Bu bölümde Fiziksel sunucu dağıtım senaryoları için geçerli olan bir bölümdür. Nano sunucu çalışacak olduğu fiziksel sunucu üzerinde bulunan sürücüler ile uyumsuz olursa kullanacak olduğumuz destek senaryoları için tercih edecek olduğumuz bir yapılandırma türdür. 

Nano Server Image Confirmation

Nano Server Image Confirmation

Nano sunucu şablon oluşturma işlemi tamamlandı ve sihirbaz içinde tanımlamış olduğumuz bilgiler şablon oluşturulmadan önce bizlere gösterilmektedir. vermiş olduğumuz bilgileri doğrulama bölümünde kontrol edebilir ve eğer bir yanlış yapılandırma gerçekleştirdiysek daha önceki adımlara gidip değişikliği yapabiliriz.

Nano Server Create Image

Nano Server Create Image

Bu bölümde Nano sunucu oluşturulma işlemi başlatılmaktadır. Bu işlem şablonu oluşturmuş olduğunuz bilgisayarın kaynaklarına bağlı olarak değişkenlik göstermekte ve ortalama 4-5 dakika içinde tamamlanmaktadır.

Nano Server image builder yazılımının en güzel tarafı rapor şablonun oluşturulması ile birlikte şablonu oluşturacak olan Windows Powershell komut çıktısını paylaşmasıdır. Nano Server image creation PowerShell command bölümünde bulunan komut ile bu Nana Server image Generation komutları çalıştırılmaktadır.

Bu şu demek oluyor, birden fazla Nano server imajı oluşturmaya ihtiyaç duyduğumuz zaman her seferinde Nano Server image builder yazılımını kullanmıyoruz ve oluşturulan bu PowerShell komutunu ihtiyaçlarımız çerçevesinde değiştirip yeni Nano server şablonları oluşturmak için kullanabiliyoruz. 

Nano Server Odjblob File

Nano Server Odjblob File

Nano sunucusunun şablonu oluşturuldu ve oluşan şablonumuz yapmış olduğumuz seçime bağlı olarak vhd veya vhdx uzantısında. Nano Server image builder yazılımını çalıştırmış olduğumuz işletim sistemi üzerinde vhd mount özelliğini kullanıyoruz sanal diski işletim sistemimize bağlıyoruz. bu özellik sayesinde Nano sunucusunun veri diski üzerinde dolaşabiliyoruz.

Daha önce Active Directory Domain Controller sunucumuz üzerinde oluşturmuş olduğumuz Odjblob dosyamızı Nano sunucumuz üzerinde Windows dizini altına kopyalamasını gerçekleştiriyoruz ve vhd dosyamızı dismount ediyoruz.

Nano sunucusu etki alanımız ile iletişim kurdurduktan sonra Odjblob dosyası üzerinden daha önce oluşturmuş olduğumuz offline domain join olarak nitelendirilen bilgisayar hesabını aktif duruma getirecektir.

Nano Server şablonu hazır olduktan sonra hazırlamış olduğumuz imajı bootable iso dosyasına dönüştürebilir ve şablonun fiziksel bir sunucu üzerine yüklemesini gerçekleştirebiliriz. Hazırlamış olduğumuz şablon Hyper-V platformu içinde sanal bir sunucu olarak hizmet edecekse ek bir efor yapmamıza gerek kalmadan sanal bir bilgisayar oluşturup hazırlamış olduğumuz vhd dosyasını bağlamamız yeterlidir.

Nano Server Network Adapter Settings

Nano Server Network Adapter Settings

Nano sunucumuz açıldığı zaman Nano Server imaj builder yazılımı sayesinde belirlemiş olduğumuz kullanıcı adı ve parolası ile giriş yapıyoruz. kimlik doğrulama işlemini Nano sunucu yerel yönetici hesabı ile yapmamız gerekmektedir. İlk açılma işlemi sırasında henüz etki alanı ile iletişim kurmadı ve etki alanı içinde oturum açamayacağız. Zaten, ilk yapacak olduğumuz işlem Nano sunucunun ihtiyaç duyduğu ilk temel yapılandırmayı yani IP adresi atamasını gerçekleştireceğiz ve ağ kaynakları tarafından keşfedilebilir ve kullanılabilir duruma getireceğiz.

Nano Sunucu yönetim arayüzünde çok fazla bir bileşen, kafa karıştıracak ve yanlış eylem yaptıracak bir bileşeni bulunmamaktadır. Nano sunucumuz açıldığı zaman Network Adapter Settings bölümüne giriş yapıyoruz ve bu bölümde açık durumda bulunan DHCP özelliğini kapatıp sabit IP adresi atama işlemini yerine getiriyoruz.

IP adresi atama işlemi tamamlandıktan sonra Nano sunucumuz ağ üzerinde keşfedilebilir ve kullanılabilir duruma gelmektedir.

Nano Server Remote Management

Nano Server Remote Management

Nano sunucumuza, IP adresi ataması gerçekleştirildikten sonra etki alanı içinde bulunan yönetim sunucusu tarafından yönetilebilir duruma gelecektir. Kullanacak olduğum yönetim sunucusu etki alanım içinde bulunan DC01 isimli domain controller sunucusu.

Set-Item WSMan:\localhost\Client\TrustedHosts “192.168.2.115”
$ip = “192.168.2.115”
Enter-PSSession -ComputerName $ip -Credential $ip\Administrator

Domain Controller sunucumuz üzerinde yukarıda paylaşmış olduğum komutlar ile 192.168.2.115 IP adresine sahip Nano sunucusuna Remote Windows PowerShell komutları ile bağlantı gerçekleştiriyorum.

Ekranda, son satıra bakarsanız eğer bağlantının yapıldığını ve bu satırdan sonra çalıştıracak olduğum her bir PS komutunun Nano sunucu üzerinde çalıştırılacağını biliyorum.

Nano Server IP Address Assign

Nano Server IP Address Assign

Aşağıda sıralı bir şekilde paylaşmış olduğum komutlar ile yukarıda ekran görüntüsü içinde görülen işlemleri açıklıyorum. Unutmayalım, bu işlemlerin her birisi DC01 isimli sunucu üzerinde çalıştırılıyor ama işlemler uzakta ki Nano Sunucusu üzerinde sonlanıyor.

netsh interface ipv4 show interfaces

Yukarıda ki komut windows komut satırından bildiğimiz işletim sistemi üzerinde bulunan network kartlarını görmemizi sağlayan komutdur. Bu komut ile Nano sunucusu üzerinde bulunan Network Interface Card listesini almaktayım. Bu bölümde öğrenmek istediğim nitelik NIC’ in sahip olduğu IDX bilgisi ve bir sonraki komut içinde bu bilgiyi kullanacağım. IDX numarasının 3 olduğunu görebiliyoruz.

Set-DnsClientServerAddress -InterfaceIndex 3 -ServerAddresses “192.168.2.134”
ipconfig /registerdns

Yukarıda ki komut ile Nano sunucusuna kullanması gerekli olan DNS Server bilgisini tanımlıyorum. 192.168.2.134 ip adresi ağ içinde kullanmış olduğum Dns sunucumun ip adresi ve Nano sunucusuna bu DNS sunucusunu kullanması gerektiğini tanımlıyorum. 

netsh advfirewall set allprofiles state off

Yukarıda ki komut ile Nano sunucusu üzerinde aktif olacak olan Windows Firewall servisini kapatıyorum. Bu işlem etki alanı içine girdikten sonra düzenlenebilir veya etki alanı içinde Group Policy yardımıyla yönetilebilir.

djoin /requestodj /loadfile c:\windows\odjblob /windowspath c:\windows /localos
shutdown /r /t 1

Sıra, esas oğlana geldi. Nano sunucusunu etki alanı ile konuşturacak olan ve Offline Domain Join operasyonunu tamamlayacak olan komut. Bu komutu nano sunucumuz üzerinde çalıştırıyorum ve etki alanı içinde oluşan ama aktif olmayan bilgisayarın hazır olmasını gerçekleştiriyoruz.

Sonrasında Nano sunucusunu yeniden başlatıyoruz.

Nano Server Offline Domain Join

Nano Server Offline Domain Join

Nano sunucusu yeniden açıldıktan sonra etki alanı içinde oluşturulan ama Operating System bilgileri bulunmayan bilgisayar hesabının bu nitelikleri Nano sunucusu tarafından bildirilmiş ve etki alanı içinde kullanılabilir olduğunu görebiliyoruz.

Nano Server Recovery Console

Nano Server Recovery Console

Yapmış olduğumuz işlemlerden sonra Nano Server etki alanı içinde kimlik doğrulamasını gerçekleştirilmiş olarak açılmış durumda. Yukarıda Nano Server Recovery Console görülmektedir. Dikkat ederseniz bu arayüz içinde az önce yapmış olduğumuz IP adres ataması haricinde hiç bir işlem yapmadık. Bu arayüze Management Console denilebilir di ama kendi kişisel fikrim Recovery Console olması çok yerinde ve stratejik bir karar olmuş.

Gördüğünüz üzere Nano sunucusu, yönetimsel hiç bir arayüzü bulunmayan, uzaktan yönetim işlemi gerçekleştirilen ve kendi başına hizmet eden bir sunucu olarak çalışmaktadır. Zaten bu bileşenlere sahip olabilecek bileşenler üzerinde bulunmuyor ilk kurulum ile birlikte ortalama 650 MB yazı ile altıyüz-elli mega byte alan kaplayan sınırlandırılmış, küçük bir footprint sahip belirli amaca hizmet eden bir iş kritik sunucusu.

Yönetim, daha önceden alışmış olduğumuz geleneksel yönetime göre biraz daha zor ama geçmiş yıllarda Windows Server Core ile geleneksel yönetim şeklini terk etmiş ve yeni yönetim şeklini benimsemiş olduğunuzu düşünüyorum.

ilerleyen makalelerde Nano Server ile görev bazlı yapılandırmasını ve yama yönetimini içeren makaleleri paylaşacağım.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *