Windows as a Service

By | 29 October 2017

Microsoft, Windows 10 işletim sistemi ile birlikte Windows’u kurmanın, kurum içi yaygınlaştırmanın ve hizmet etmenin yeni bir yolunu sunar. Bu yöntem Windows as Service programı ve Windows 10 ile birlikte Windows bir hizmet olarak çalışmaktadır.

Microsoft, Bilgi Teknolojileri uzmanlarının hayatını kolaylaştırmak ve müşterileri için tutarlı bir Windows 10 deneyimi yaşatmak için sürecin her bölümünü gözden geçirdi ve Windows as a Service programını oluşturdu. Bu iyileştirmeler, Windows geliştirme alanındaki müşteri katılımını en üst düzeye çıkarmak, Windows istemci bilgisayarlarının dağıtımını ve hizmetini basitleştirmek ve Windows’u zaman içinde dağıtmak ve korumak için gerekli kaynakları dengelemek için tasarlanmıştır.

Windows 10 işletim sistemi ile birlikte Windows işletim sistemleri tek bir platform çatısı altında birleştirildi. Microsoft, Windows işletim sistemi gibi başka teknoloji pazarları içinde bulunmakta ve son kullanıcılar için uçtan-uca çözümler sunmaktadır.

Windows as a Service programı, Windows 10 işletim sistemi ile birlikte duyulmuş olsa bile bu programın adımları çok daha geçmiş zaman içinde adımlanmaya başladı.

Converged Windows Kernel

Converged Windows Kernel

Xbox ve Windows Phone ürünleri Windows 8 işletim sitemi ile birlikte aynı çekirdeği kullanmaya başladı ve ortak bir platformun bir parçası oldu.
Microsoft işletim sistemi ürün ailesine Windows 8.1 ile birlikte tablet ve Windows Surface gibi donanıma gömülmüş embeded cihazlar olarak adlandırılan işletim sistemlerini piyasaya sürdü ve donanım pazarında ilerleyişini sürdürdü. İşletim sisteminin sahip olduğu çekirdek artık bütün işletim sistemleri için aynıydı.

Windows as a service olmadan başlayan bu süreç Windows 10 ile birlikte bütünleştirildi ve tek bir program çatısı altında toplandı. Windows ürün ailesi adı altında, Windows 10 Son kullanıcı işletim sistemleri, Windows Server sunucu ürün ailesi, Windows Tablet ve Surface isimli aygıtlar bu programın bir parçası oldu.

Windows as a Service

Windows as a Service

Windows as a Service ile birlikte atik, hızlı ve güvenli bir işletim sistemi deneyimi sunulmaya başlanıldı. Windows as a service programı yola çıkmış olduğu zaman dilimi içinde ilk başta Windows işletim sistemini kapsamış olsa bile yakın bir zaman içinde Office 365 bu progdamı ve diğerleri WaaS programının bir parçası oldu.

Günümüz dünyası artık eskiye göre daha hızlı dönüyor ve iş ihtiyaçları çok çabuk değişiyordu. Bu değişimin bir parçası olabilmek ve yeni gelen taleplere hızlı bir şekilde cevap verebilmek adına yeni Windows Sunucu ve son kullanıcı işletim sistemi eskiye göre daha hızlı güncelleniyor, sürekli olarak yenileniyordu.

Bu değişim Bilgi Teknolojileri uzmanlarına yeni iş yüklerini beraberinde getirdi. Yeni işletim sistemleri üzerinde denemelerin yapılması, kurum için hazırlanması ve kurum içinde yaygınlaştırma zaman aralığı daralmıştı. Yeni özellikler yeni ihtiyaçlar eskiye göre çok-çabuk ortaya çıkıyordu.

BT uzmanları artan bu iş yükleri için basit, kolaylaştırılmış ve esnek çözümlere ihtiyaç duymaktaydı. Bu ihtiyaç, WaaS Programının genişlemesine neden oldu ve System Center yönetim ailesi ve Bulut bilişim ürünleri program içine dahil edildi.

Microsoft Intune ile bulut tabanlı çözümler bu gereksinimleri karşılamaya başladı. System Center Yönetim ailesi ile ise yerel ağlarda gereksinimlere cevaplar verdi.
Zaman içinde üçüncü firmalarda bu programın bir parçası oldular ve Windows as a service programı adı altında tutarlı bir Windows işletim sistemi ile kullanıcılara hizmet etmeye başladılar.

Windows Deploying

Windows Deploying

WaaS ile birlikte ne değişmişti ve neden değişmişti?

Microsoft, Windows 10’dan önce 3-5 yılda bir yeni Windows sürümlerini yayınlamaktaydı. Biz buna geleneksel dağıtım yöntemi demekteyiz.

Bu geleneksel dağıtım yöntemi yeni özellikler olmaksızın uzun süreler beklemek anlamına geliyordu. Basit bir özellik hazır durumdaydı ama yaygınlaştırılmak için bir sonraki dağıtım zamanını bekleniyordu. Ara dağıtım yöntemleri bu gelenekselleşen dağıtım yöntemlerinin bir parçası durumunda değildi.

Bugünün hızla değişen dünyasında, zorlukları gidermek için yeni güvenlik, yönetim ve dağıtım yeteneklerinin gerekli olduğu bir dünyada bu geleneksel dağıtım yöntemi istekleri karşılamamaktaydı.

Windows, Windows as a Service ile birlikte bir hizmet olarak bu sorunlara yardımcı olması için oluşturulmuş bir program oldu.
Geleneksel dağıtım yöntemleri ile her 3-5 senede bir yeni bir işletim sistemini yaygınlaştırırken artık senede iki defa mevcut işletim sistemine eklenen özellik güncellemeleri sunulmaya başlanıldı.
Windows ismi artık aynı fakat versiyonları farklıydı. Bu farkındalığı belirtmek için her bir sürüm için farklı pazarlama isimleri kullanıldı. Windows 10 version 1507 için sadece windows 10 ismi kullanılırken,

  • Windows 10 version 1511 için November Update
  • Windows 10 version 1607 için Anniversary Update
  • Windows 10 version 1703 için Creators Update
  • Windows 10 version 1709 için Fall Creators Update

İsimleri kullanıldı. Windows 10 versiyon 1803 için herhangi bir isim belirtilmedi ama Windows 10 versiyon 1903 için benim belirlemiş olduğum isim gönlümde yazmaktadır.

Windows10 Time Lines

Windows10 Time Lines

Windows as a service programı olmadan önce de farklı isimler altında ürün gruplarının yönetimleriyle farklı programlar gerçekleştiriliyordu. Microsoft, Windows ürünlerinin yeni sürümlerini geliştirirken ürünlerin hazır olmasını istiyor ve ürün piyasaya sürülmeden önce işlemin sonlarına doğru teknik ön izleme yayınlıyordu.

Ustaların dile getirdiği “Service Pack’i yayınlanmış bir yazılım, kendisini kanıtlamış bir yazılımdır” benzetmeleri bu program ile rafa kalkıyordu.

Windows as a service programı ile birlikte, kurumlar Microsoft’un yeni nesil işletim sistemlerinde neler geliştirdiklerini bu program ile öğrenebiliyor ve ürünler piyasaya çıktığı tarihte Bilgi Teknolojileri uzmanları ürüne hakim olabiliyordu. Windows as a Service Programı ile birlikte bu program Windows Insider topluluğuna teslim edilmektedir.

Windows 10 Deployment

Windows 10 Deployment

Windows as a service programının bir parçası olan Windows Insider programı önemli durumdadır. Dünya, eskiye göre daha hızlı bir şekilde döndüğünü belirttik ve Microsoft uçtan-uca bütün kullanıcılardan geliştirme süreci boyunca geri bildirim almaya ihtiyaç duymaktadır. Windows Insider programı sayesinde ürün piyasaya sürülme tarihine kadar beklemek yerine mümkün olduğunca çabuk düzeltmeler ve gereksinimler karşılanabilmektedir.

Windows 10 Compatibility

Windows 10 Compatibility

Windows 10’u dağıtmak, önceki Windows sürümlerine göre daha fazla basitleştirildi. Windows’un önceki sürümlerinden geçiş yaparken, tüm uygulamaları, ayarları ve verileri otomatik olarak korumak için kolay bir yerinde yükseltme işlemi kullanılabilir durumda.
Windows 10 için aygıt uyumluluğu çok güçlü durumda. Windows 7 işletim sistemini çalıştıran tüm aygıtlar Windows 10 işletim sistemi üzerinde çalıştırabilecek bir aygıt durumundadır. Windows 10 için yeni bir donanıma ihtiyaç bulunmamaktadır.

Aslında Windows 10 işletim sistemini çalıştırmak için gereken minimum donanım gereksinimleri Windows 7 için gerekli olanlarla aynıdır. Windows 8.1, Windows 8 veya Windows 7 işletim sistemi üzerinde çalıştığı donanımlar Windows 10’da çalışmaya devam edecektir. Yapılan bazı testlerde daha az kaynağa ihtiyaç duyduğu için daha performanslı olduğu onaylanmıştır.

Windows 10 Software Compatible

Windows 10 Software Compatible

Windows uyumluluğuna veya yükseltmesine yaklaşırken, uygulama uyumluluğu geçmişte bir iş yükü olmuştu. Windows 10 ile, Evrensel Windows Platformu (UWP) üzerine kurulmuş masaüstü uygulamaları, web siteleri ve uygulamalar açısından uygulama uyumluluğu en üst düzeyde geliştirildi.

Microsoft, kuruluşların Windows XP işletim sisteminden Windows 7’ye geçtiklerinde, yaşanılan karmaşıklığı ve zorlukları biliyordu ve Windows 10 yükseltmelerini daha iyi bir deneyim haline getirmek için çalışmalarını sürdürdü.

Çoğu Windows 7 uyumlu masaüstü uygulaması kutudan çıkarmadan Windows 10 ile uyumlu olmaktadır. Var olan Win32 uygulama programlama arabirimlerindeki değişiklikler çok az olduğundan, Windows 10 için bu kadar yüksek uyumluluk elde edilmiştir.

Windows Insider Programı ve telemetre verileri aracılığıyla değerli geri bildirimlerle bir araya getirilen bu uyumluluk seviyesi, her özellik güncellemesi boyunca korunabilmektedir.
Web sitelerine gelince, Windows 10 eski web siteleri için Internet Explorer 11 ve geriye dönük uyumluluk modlarını içermektedir. Windows 8 ve Windows 8.1 den alışık olduğumuz internet explorer compatibility mode bu gelişimin bir parçasıdır.

Windows as a service programı üçüncü firmalar ile beslenmekte olduğunu belirtmiştik. Uygulama uyumluluğu için herkesin erişimine açık olan readyforwindows.com web sitesi dizayn edildi ve üçüncü firmaların üretmiş olduğu ve en yaygın kullanılan antivirus yazılımları, vpn yazılımları, yedekleme yazılımlarının uyumluluk denemelerinden geçtiği ve geçmediğinin bilgisi bu web sitesi üzerinden paylaşıldı.

Bu web sayfası üzerinde kullanmakta olduğunuz üçüncü firma yazılımlarının yükseltmek istediğiniz windows sürümü ile uyumlu olup-olmadığını öğrenebilir ve geçiş işlemlerini bu bilgi çerçevesinde planlayabilirsiniz.

Bu web sitesi üzerinde paylaşılan bilgiler uçtan uca ve her bir sürüm için sürümlerin hangi modüller ile uyumlu olup-olmadığının bilgisi detaylı olarak paylaşılmaktadır. Geliştirilen iyileştirmelerin bilgileri üçüncü firmalardan alınan bilgiler çerçevesinde paylaşılmaktadır. Paylaşılan bilgiler sadece Microsoft çalışanları ile sınırlı durumda değildir.

Windows10 Deployment Scenario

Windows10 Deployment Scenario

İş açısından kritik önem taşıyan önemli uygulamalar ve kuruluşların kendi yazmış olduğu uygulamalar için yeni yapılarla uyumluluğu doğrulamak hala düzenli olarak test yapmayı gerektirmektedir. Özel ve iş kiritik uygulamalar için uyumluluk sınamasında harcanan süreyi azaltmak için bunları bir pilot dağıtım sürecinin parçası olarak düşünmemiz gerekmektedir. Bir uygulamanın Windows 10 ile uyumlu olup olmadığı belli değilse, BT uzmanları ISV’ye danışabilir ve yazılım dizinini kontrol ettirebilmektedir.

Introducing Windows as a Service

Introducing Windows as a Service

Windows 10’u çalıştırdıktan sonra Windows 10 özellik güncellemelerinin dağıtımı ve sürümler arası yükseltme işlemleri kolaylaştırıldı. Microsoft Bulut çözümü Intune ile entegre çözüm olan Windows Update for Bussiness çözümü, Windows 10 Feature Update yönetiminin bir parçası durumuna geldi. System Center Yönetim ailesi düzenli olarak güncelleştirilmekte ve dikkat ederseniz her bir güncelleştirme Windows 10 için gelen yeni özellikleri kapsamaya devam etmektedir.

Configuration Manager yazılımı, Windows as a Service programı ile birlikte Windows 10 işletim sistemini ve Office 365 Client yönetimini gerçekleştirmek için sürekli olarak yenilenmektedir.
Configuration Manager ile Office 365 ProPlus Yönetimi ve Windows 10 Feature Update Güncellemesi makalelerinde bu iki özelliğin teknik incelemelerini gerçekleştirdik.

Windows 10 Servicing

Windows 10 Servicing

Geleneksel Windows hizmeti, çeşitli sürüm türlerini içermektedir. Büyük değişiklikler Windows 8, Windows 8.1 ve Windows 7 işletim sistemlerini ve bunların hizmet paketlerini ve düzenli dağıtılan aylık güncellemeleri kapsamaktadır.

Windows 10 ile iki sürüm türü vardır. Yılda iki kez yeni işlevsellik kazandıran feature update (özellik güncelleştirmeleri) ve en az ayda bir kez güvenlik ve hataları düzeltmeye sağlayan Qualite Update (kalite güncelleştirmeleri) bulunmaktadır.

Windows as a service ile birlikte, Windows işletim sistemini güncel tutmak için politikaları değiştirmemiz gerekmektedir. Hizmet kanalları, özellik ve kalite güncelleştirmeleri için kullanıcıları dağıtım gruplarına ayırmak bu politikanın ilk yoludur.

Windows as a service ile birlikte Current Branch ve Current Branch for Bussiness isimleri ilk kez duyuldı ve ve Windows 10 1709 sürümü ile birlikte Semi-Annual Channel ve Semi-Annual Channel (Targeted) isimleri ile son halini aldı.

Yukarıda paylaşmış olduğum makaleler ile bu değişim sürecini takip edebilir ve Windows as a service programının çok değişken ama bir o kadar da karmaşık olduğunun farkına varabilirsiniz.

Windows 10 Updates Type

Windows 10 Updates Type

Bu karmaşıklığın önüne geçebilmek için BT uzmanlarının WaaS’e hizmet edebilecekleri birçok araç bulunmaktadır. Her seçeneğin özellikleri ve denetimi ile basitlik ve düşük idari gereksinimler arasında değişen avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır ve ihtiyaç duymuş olduğunuz ürünü yönetmiş olduğunuz windows platform sayısı ve türüne göre seçebilmekte siniz.

Çözümpark bilişim portalı olarak 27 Ekşm tarihinde gerçekleştirmiş olduğumuz Windows as a Service nedir konulu web seminerimiz de WaaS programı hakkında bilgiler paylaşmıştım. WaaS programı, internet üzerinden indirebileceğiniz, bilgisayarlarınıza yükleyebileceğiniz bir yazılım durumunda değildir.

Windows işletim sistemlerinin ilk yazılmaya başlamış olduğu günden end of life olarak bilinen destek süresinin son gününe kadar yaşamış olduğu zaman dilimi içinde kurulmasını, dağıtılmasını ve hizmet etmesini içeren bir programdır.

Bu programın sahipleri kimlerdir? Büyük kurumların BT yöneticileri olun yada okulda Windows işletim sistemi yüklü bilgisayar başında derslerini çalışan bir öğrenci veya Xbox başında oyun oynayan bir çocuk olun. Evet, sizler de Windows as a Service Programına katılmış ve onun bir parçası olmuş durumundasınız.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *